S.E.C.R.E.T.O


HIJAU DAUN

'tok...tok...tok' Assalamualaikum and hi !!!!

[ PEMINAT SETIA WARNA HIJAU,,SILA AMBIL PERHATIAN!! MARI KETAHUI APAKAH YANG TERSIRAT DISEBALIK WARNA KEGEMARAN KORANG!!!!]


Nieh cheq nak habaq mai kat hangpa semua tentang warna HIJAU....jadi,,kalu hangpa minat kat warna HIJAU mai lar ringan2 kan mata baca post cheq nieh....tapi kalu sapa yg tak minat pon apa  salah nyer baca post nieh,,secara tak langsung hangpa boleh tahu satu secret(hehe)...

Orite,,kali nieh aku nak cerita pasal RAHSIA DI SEBALIK WARNA HIJAU...hah!!! jom kte pakat selongkar ape yg istimewa nyer warna HIJAU nieh....Korang jangan tak tahu yang warna HIJAU nieh merupakan warna kegemaran RASULULLAH S.A.W.  taw...

Let's check it out!!! WAIT!!! Aku nak uji minda korang kejap,,jawab jangan tak jawab... Soalan nyer berbunyi begini ::  Apakah warna pakaian untuk ahli-ahli syurga?? hah!! btol larh ape yang korang jawab tuh....warna HIJAU lar,,eleh nieh jawab pon mesti sbb baca post aku pasal kaler HIJAU kan,,korang pon teka lar HIJAU,,hentam larh labu (haha).....

Sebenarnya pilihan warna HIJAU nie mempunyai banyak rahsia yg sngat mendalam...Dari dulu lagi ramai ulama tengah mmbincangkan tentang keistimewaan disebalik warna HIJAU nieh....Okeyh,,menurut Imam al-Qurtubi dalam kitab al-Tazkirah,,warna HIJAU ni dijadikan pilihan sebab ia merupakan warna yang sangat lembut mata memandang...Betul jugak kan,,alarh senang nak buat contoh,,kite try tengok pokok-pokok yang tersergam indah kat mana-mana je larh,,msti hati kita pon sejuk jer tegok,,btol tak?? Warna HIJAU nieh juga dikatakan warna yang berada antara warna putih dan juga warna hitam...Kalau nak dibandingkan dengan warna putih yg sangat menyilaukan manakala warna hitam yg sangat gelap...Kalau korang nak tahu warna HIJAU nieh warna yang menghimpunkan cahaya taw...ALLAHUAKBAR,,hebatnya ciptaan ALLAH...

Selain itu,,warna HIJAU nieh jugak memberi kesan psikologi yang sangat mendalam...Imam Mahmud bin Abdillah al-Alusi ade menulis dalam tafsirnya :: "warna HIJAU ialah warna yang paling indah..Hati berasa gembira setiap kali melihatnya melebihi warna-warna yang lain." Tafsir beliau telah mendapat sokongan daripada para pengkaji moden taw.... Para pengkaji menemukan bahawa warna hijau mencerminkan ketenangan dan kebahagiaan... Jika seorang pesakit melihat warna HIJAU,,hatinya akan dipenuhi rasa optimistik... Dan sebab tuh jugak larh kalau korang perasan yang pakar2 bedah mesti akan memakai baju warna HIJAU.... Tenang sikit mata pesakit tengok(huhu)...

Akhir sekali,,warna HIJAU ni juga dikatakan melambangkan kepuasan,,kebanggaan dan kekuasaan!!! jadi inilah rahsia disebalik warna HIJAU kegemaran korang...berbaloi jugak minat warna HIJAU ye dok (haha).... Okay,,aku rasa maklumat pasal warna nieh sangat interesting so sebab tuh larh aku ringankan tangan aku nieh untuk berkongsi dengan korang semua....



comelkan katak !!!!



















# aku minat warna coklat :)
# sumber:: majalah solusi
# thank you :)

1 comments:

pradina ichi said...

nice article... :) i like green so much.

Post a Comment